12 Haziran 2015 Cuma

Ekler (Ev Yapımı)



 Pastahane de yapılan eklerler'in bire bir aynısı nefis bir tarif.
Tadına doyum olmuyor bir,iki,üç.....derken kaç tane yediğinizi anlamıyorsunuz bile.
İşte ev yapımı eklerin tarifi....




 Malzemeler (hamur için)
  • 1,5 su bardağı su
  • 100 gr margarin
  • 1 su bardağı un
  • 4 tane yumurta (eğer yumurtalar büyükse 3 tene kullanın)
  • bir çimdik tuz ve şeker
  • üzeri için 1 paket hazır çikolata sosu


İç kreması için
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vailya



İç kıremanın hazırlanışı


  • önce iç kremayı hazırlayın 
  • vanilya hariç tüm malzemeyi orta ateşte sürekli karıştırarak  pişirin 
  • pişen kremayı ocaktan alın ve içine vanilyayı ekleyin arar ara karıştırın ki kabuk tutmasın

Çikolata sosunu da paketin üzerindeki tarife göre hazırlayın ve kabuk bağlamaması için ara ara karıştırarak soğumaya bırakın




Hamurun hazırlanması

  • Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın
  • Kaynayan suya margarini ekleyin
  • Margarin eriyince un,tuz ve şekeri ekleyerek hızlıca karıştırın.

  • Hamur kıvama gelene ve göz göz olana kadar karıştırarak pişirin ve altını kapatın
  • Hamur ılıyana kadar bekleyin
  • Ilıyan hamura 1 tane yumurtayı kırın ve iyice karıştırın (mikser yardımıyla çırpabilirsiniz) Yumurta ile çırpmaya başlandığında hamur kesik kesik olacak panik yapmayın bu çok normal.Çırpmaya devam ettikçe kıvama geldiğini göreceksiniz 
  • Sonra ikinci yumurtayı ekleyin ve tekrar kıvama gelene kadar karıştın
  • Yumurtalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın


  • Hamuru buz dolabında 1 saat dinlendirin
  • Hamuru krema torbası veya benim yaptığım gibi buz dolabı poşetine doldurun ucunu küçük bir şekilde kesin
  • Yağlanmış tepsiye aralıklı bir şekilde serçe parmağı uzunluğunda tek tek sıkın



  • Önceden ısıtılmış fırında iyice kabarana kadar pişirin piştikten sonra soğumaya bırakın
  • Yanlamasına bıçak yardımı ile hafifçe kesin
  • Daha önce hazırladığınız kremayı kestiğiniz yerlerden doldurun

  • Doldurduğunuz eklerleri çatal yardımıyla üst kısmını,önceden hazırlayıp soğuttuğunuz çikolata sosuna batırın 

  • Çikolatalı kısmı üste gelecek şekilde servis tabağına yerleştirin


5 yorum:

  1. fırında pişirmeyi detaylı anlatabilir misin .Hep kabarır ve söner fanlıda mı pişirdin kaç derece kaç dakika

    YanıtlaSil
  2. Sebahat sayın
    Evet Fırında pişirdim.aynı hamurdan profiterol de yapıyorum ve her seferinde sonuç mükemmel oluyor hamur güzel hazırlandığında pek sorun çıkmıyor.
    200 derecede yaklaşık 40 dk pişiriliyor yanlız pişerken fırının kapağını hiç açmamak gerekiyor.
    Ben davul Fırında bile pişirdim derece olmamasına rağmen sonuçmükemmeldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi günler davul fırında kaç dakika pişiyor ya da kaç dk açmamamız gerekiyor

      Sil
  3. ellerine sağlık. profiterol yapıyorum ama ekler hiç denemedim. bir sürpriz yapayım nasip olursa . selamlar...

    YanıtlaSil
  4. ÖCE
    Mutlaka dene ben çok severek yapıyorum.
    Desene kızçeleri tatlımı tatlı bir süpriz bekliyor :)))

    YanıtlaSil