12 Şubat 2010 Cuma

GAZOZDAKİ ALKOL

Selam arkadaşlar yine sevgili arkadaşım http://urfatutkunu.blogspot.com/ dan alınmış bu yazıyı sizlerle paylaşmak isetedim.Bu değerli bilgileri araştırıp bizlerle paylaştığı ve bizimde bloğumuzda yayınlamamıza müsade ettiği için sevgili  ASLIHAN DURAN  tekrar tekrar teşkkür ediyor ve sevgilerimi yolluyorum.


Aslında Urfa gezi notlarına devam etmeyi düşünüyordum. Ama sevgili yemekyapalım' ın bir sorusu üzerine bu yazıyı yayınlamaya karar verdim. Bundan bir kaç yıl önce gazozlarda alkol olduğu tartışması başlamıştı. Haberlerden hatırlarsınız. Bu tartışmaya Tübitak Raporu nokta koydu. İnsanların "güvenilir marka" olarak bildikleri firmaların ürünlerinde bile alkol görünüyordu bu rapora göre. Sonra Gıda Mühendisleri ve Kimyagerler işin doğrusunu açıkladılar. Konu ile ilgili arşivimde sakladığım bir yazıyı sizlerle paylaşıyorum. Ne yazık ki yazıyı aldığım kaynağı kaydetmemişim. Güvenilir bir haber sitesinde haber olarak çıkmıştı bu yazı ama hangi siteden hatırlayamadım. Google'den bakıp aynı haberi Samanyolu Haber sitesinde buldum, burada alkol markalarını x olarak gizlemişler. Sonuçta araştırmalar her tür gazozda alkol olduğunu söylüyor. Markasının x ya da y olması farketmiyor bu durumda. Konuyla ilgili araştırma yaparken, Tüketiciler Birliği sitesinde yayınlanmış güzel bir yazı buldum. Okumanızı tavsiye ederim. Handenur'un anlattığı konuların çoğunu maddelemiş. Allah bilerek veya bilmeyerek haram yeyip içmekten cümlemizi muhafaza buyursun. Ve son bir not; bir akrabamın Yunanistan'da oturan bir arkadaşının 17-18 yaşındaki oğlunda bir takım değişiklikler görülmeye başlayınca, annesi delikanlıyı doktora götürmüş. Doktor fazla gazoz içmekten dolayı çocukta östrojen (kadınlık) hormonlarının fazla salgılandığını, farketmeyip de geç getirseler bazı şeyler için çok geç kalınabilecek olduğunu söylemiş. Hem kendimize hem çocuklarımıza ev yapımı tertemiz şerbetler, limonatalar, bitki çayları içirelim. İçimiz rahat olur böylece.


İşte yazımız:



Tüketiciler Birliği, alkolsüz diye içtiğimiz gazozlarda az da olsa alkol bulunduğunu açıkladı. Gazlı içecekler ile ilgili yapılan analiz sonuçlarını değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz; “Tüketicinin temel hakkı olan “bilgilenme hakkı” açık şekilde ihlâl edilmekte ve tüketiciler yanıltılmaktadır” dedi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz konu ile ilgili yaptığı basın toplantısında şu görüşlere yer verdi: “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ile ilgili olarak çıkarılan ve 30.10.1998 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 98/24 no’lu Alkolsüz İçecekler Tebliği’nin 5/k maddesinde; “Alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarının en çok 5.0 g/l olabileceği” belirtilmektedir. Alkolsüz içeceklere ilişkin bir hukuki metinde, içecek içeriğinde alkol bulunmasına cevaz veren bu düzenleme dikkatimizi çekmiş ve konu ile ilgili olarak Tüketiciler Birliği tarafından bir çalışma başlatılmıştır.



Çalışma kapsamında:



Piyasada satılan gazoz ürünlerinin etiketleri üzerinde yapılan incelemelerde, içeriğinde alkol bulunduğuna ilişkin bir bilginin olmadığı, hatta bir üründe de, içerikte alkol ve çözeltisinin kullanılmadığına ilişkin bir bilginin olduğu tespit edilmiştir.Bunun üzerine çeşitli marketlerden satış fişi karşılığında on ayrı gazoz markasına ait birer şişe gazoz satın alınmıştır. Marka seçiminde pazarda yaygın olarak satılan markalar tercih edilmiştir. Satın alınan gazozların içeriğinde alkol olup olmadığının tespiti için Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne başvurulmuştur. Orijinal ambalajı içinde teslim edilen on adet gazoz şişesinde bulunan sıvı için “IFFJ modifiye rebelin metodu,1983” yöntemiyle etil alkol analizi yaptırılmış ve şu sonuçlara ulaşılmıştır:

Marka* Alkol Oranı

x1 ........ 1.56 g/l (Sensun)

x2........ 1.28 g/l (Almira)

x3........ 1.16 g/l (Uludağ)

x4....... 0.84 g/l (7UP)

x5.......... 0.76 g/l (Fruko)

x6........ 0.60 g/l (Sprite)

x7.......... 0.56 g/l (Çamlıca)

x8......... 0.48 g/l (Tansaş)

x9........ 0.44 g/l (Adesa)

x10.......0.20 g/l (Kipa)

Yapılan araştırmalar ve gıda mühendisliği, kimya mühendisliği ve tıp alanında uzmanlarla yapılan görüşmeler ile gazlı içecek olan gazozlarda, etil alkolün kullanım nedenleri ile ilgili olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır:



Bütün gazozlarda tat ve koku verici esanslar kullanılmaktadır. Bu esanslar yağ cinsinden maddeler olup suda çözünmezler. Bu esansların suda çözünmeleri için hem su, hem de yağlarla tam karışabilen, çözünebilen “ara çözücü”lere ihtiyaç bulunmaktadır. Etil alkol gazlı içecek üretiminde bu işlevi yerine getirmek üzere kullanılan bir “ara çözücü”dür.

Gazlı içecek üretiminde tat ve koku verici maddeleri suda çözünür hale getirmek üzere kullanılan etil alkol üretim sürecinde kimyevî bir değişime uğramamakta ve aslî unsuru olan “alkol” olma özelliğini yitirmemektedir.Etil alkol, gazlı içecek üretiminde maliyeti düşük olması nedeniyle kullanılmaktadır. Etil alkol yerine aynı işlevi görmek üzere, örneğin propylen glycol maddesi kullanılması mümkündür. Ancak etil alkol yerine kullanılacak “ara çözücü” hangisi olursa olsun, üretim maliyeti artacaktır.



Buna göre analiz ettirdiğimiz on adet şişede yer alan gazoz sıvılarının tamamında, değişen oranlarda etil alkol bulunmuştur. Analiz ettirilen şişelerin üzerinde yer alan etiketlerin tamamında, içeriğinde etil alkol bulunduğuna ilişkin bir uyarı bulunmamaktadır.Elde edilen sonuçlar, Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde belirtilen sınırın altında bulunmakla birlikte içeriğe ilişkin tüm bilgilerin eksiksiz olarak tüketiciye sunulması, tüketicinin temel ve evrensel haklarından biri olan bilgilenme hakkı gereğidir. Bu durumda içeriğe ilişkin yanıltıcı veya eksik bilgi verilmekle tüketicinin en temel hakkı ihlâl edilmektedir.Bu nedenle konu ile ilgili yetkili Tarım Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından öncelikle Türk Standartları Enstitüsü’nün gazozlarla ile ilgili 4080 nolu standardı ve Alkolsüz İçecekler Tebliği’nde yer alan ve gazlı içeceklerde alkol kullanılmasına olanak tanıyan 5/k maddesi kaldırılarak, gazlı içeceklerde alkol kullanılmasını yasaklayan düzenleme getirilmeli, bu maddenin kaldırılmaması halinde tebliğin ismi değiştirilerek, isimde yer alan “alkolsüz içecekler” ibaresi kaldırılmalı ve gerekli denetimler en katı şekilde uygulanarak, tüketicinin bilgilenme hakkının ihlâlinin önüne geçilmelidir.



Öte yandan tüm gazlı içecek üreticisi firmalarını içeriğe ilişkin doğru ve eksiksiz bilgilerin etikette yer alması için gerekli düzenlemeleri en kısa sürede yapmaya çağırıyor ve alkolsüz içecekler konusunda Tüketiciler Birliği olarak gazlı içecekler konusunda tüketiciyi uyarıyoruz: “İçtiğiniz gazozda alkol var!” dedi.

6 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim helal gıdanın yayılmasına destek verdiğin için. Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  2. ALLAH sendende razı olsun arkadaşım vesile oldun

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor. Üstelik de çok faydalı. Kabak çekirdeği değil de annem bize kavun çekirdeğini kızartırdı. Bayılırdık. Hala kavun çekirdeklerine aynı yöntemle kızartırım. Yemesi zor gelebilir ama bilenler bu lezzetten vazgeçemez. Zaten hazır olarak hiç bir yerde bulanmaz. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. evet haklısın annmde bize kavun ve karpuz çekirdeğid kavururdu evet yemesi biraz meşakkatli ama dediğin gibi lezzeti bambaşka doğuda kavrulmuş kavun v karpuz çekirdekleri hazır çekirdekler gibi satılıyor çokta lezzetli

    YanıtlaSil
  5. S.A.Bu faydalı bilgileri bizimle paylaştığınız için Rabbim sizden razı olsun.Kabağı çok severim çokta güzel görünüyor ellerinize sağlık.Allaha E manet olunuz.

    YanıtlaSil
  6. a.s nurgül arkadaşım Rabbim vesile olandanda sendende razı olsun eğer istersen sende sayfanda yayınlayarak başkalarının okumasına ve yararlanmasına vesile olabilirsin.
    sende ALLAHA emanet ol

    YanıtlaSil