Karadeniz yöresine ait mısır yarmalı kara lahana sarmasını çocukken karadeniz'li komşularımız sayesinde tanıdım,tattım ve çok sevdim.Doğu yemek kültürüne çok zıt olsa da biz ailecek karadeniz yemeklerini seviyorduk ve zamanla bizde yapmaya başladık.
Ben hala yapıyorum ve çok severek tüketiyorum.Mısır yarmalı karalahana sarmasını çok sevmeme rağmen kendim ilk kez sevgili arkadaşım evra ile sayesinde denedim.Eğer hala denemediyseniz sizlerde şiddetle tavsiye ediyorum
Malzemeler
- 1 Bağ karalahana
- 1 su bardağı mısır yarması
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 3 adet soğan
- 1 silme yemek kaşığı domates salçası
- 1 silme yemek kaşığı biber salçası
- Karabiber ve pul biber (arzu edilen miktarda)
- Yarım su bardağı sıvı yağ
Yapılışı
- Mısır yarmasını geceden ıslayın veya sarmaya başlamadan 1 saat evvel üzerini geçecek kadar suda kaynatın ve altını kapatın.Kapağını hiç açmadan 1 saat bekletin
- Hazırladığınız yarmanın suyunu süzün
- Soğanları ince ince doğrayın ve yarmaya ilave edin
- Salça,bulgur,yağ ve baharatları da ilave ederek iyice karıştırın
- Lahanaları saplarını koparıp iyice yıkayın
- çok kısa bir süre kaynar suya batırın yumuşasın ama çok haşlanmasın
- Hazırladığınız iç harçtan birer yemek kaşığı lahanalara koyarak tombulca sarın
- Üzerini biraz geçecek kadar kaynamış su ilave dedin ve ocağa koyun
- Kaynadıktan sonra altını kısın ve suyunu çekene kadar pişirin
Sarmaların bizim evdeki yeri ayrıdır. Bunu da en kısa zamanda deneyeceğim. Ellerinize sağlık.. Sevgiler..
YanıtlaSilhiç yapmadım da yemedim de. merak ettim şimdi. bir de mısır çorbası varmış kızım yemiş çok güzel diyor. onu da denemek istiyorum. iyi oldu hatırladım sayende. ellerine sağlık canım benim.
YanıtlaSil