4 Mayıs 2014 Pazar

Mama kavanozunda tencere kek'i





Selamün aleyküm
Değerli takipçi ve ziyaretçilerim
Daha önce okulumuzun kutlu doğum etkinliklerinde mama kavanozlarındaki kekleri sizinle paylaşmıştım.
Bu gün keklerin hazırlama aşamalarını ve tarifini paylaşacağım.
Daha önce fincanda kek yapmıştım tarifi için buraya bakabilirsiniz.Okulda çocuklar için ikramlar hazırlayınca aklıma fincan keklerim geldi ve çocuklar için daha özel bir hale getirmeye karar verdim ama o kadar yoğun bir haftaya denk geldiki hazırlık süresi bir yandan yatıya gelen misafir bir yandan ev işleri bir yandan okul hazırlıları ama niyet halis olunca Allah yardım ediyor.
hazırladım ama gece geç saatlere denk geldi misafirler uyurken ben çok gürültü yapmadan biran önce bitirmeye çalıştığımdan pişme süresine çok uymadım haliyle kekler istediğim kadar güzel olmasada idare ederdi.
Dediğim gibi benim vaktim çok kısıtlı vede işlerimde çok olunca süsleme bakımından en kolaya kaçtım eğer sizlerde yapmayı düşünürseniz kendi zevkinize göre süsleyebilirsiniz.Bence mama kavanozunda kekler çocukların doğum günleri içinde hazırlana bilinir. not: mama kavanozlarım marketlerden bebekler için aldığımız meyve püresi kavanozları.

Malzemeler

  • 3 tane yumurta 
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un

Yapılışı
  • Yumurta ve şekeri köpürene kadar mikserle iyice çırpın 
  • Süt,yağ ve kakaoyu ilave edip çırpmaya devam edin
  • Hazırladığınız karışımdan daha sonra pişen keklerin üzerine dökmek için 1 su bardağı ayırın. Kalan karışıma kabartma tozu ve vanilya ilave edin azar azar un ilave ederek boza kıvamına gelene kadar mikserle çırpmaya devam edin

  • Daha önceden yıkayıp kuruttuğunuz kavanozların içini elinizle yağlayın
  • Kek hamurundan kavanozların yarısına gelecek şekilde doldurun çok fazla koymayınki kekler kabarırsa kapaklarını kapatmakta zorlanmayın
  • Kavanozları genişçe bir tencerenin içine yerleştirin
  • Bir cezve veya çaydanlık yardımıyla kavanozların yarısına gelecek şekilde tencereye su koyun


  • Temiz bir havlu yada uygun bir örtü ile tencerenin ağzını kapatın 
  • Havlunun üzerine tencerenin kapağını kapatın havlunun dışarıda kalan kısımlarını tencerenin üzerine doğru kapatınki ocağa temas edip yanmasın
  • Ocağın altını yakın kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve 25 dk kısık areşte pişirin kesinlikle kapağını açmayın tıkırtı sesleri gelecek bu sesleri duyunca kaynamaya başladığını anlayacaksınız 
  • 25 dk piştikten sonra ocağın altını kapatın ve 15 dk boyunca kapağını hiç açmadan dinlendirin
  • 15 dk dinlenen keklerin kapağını açın ve daha önce ayırdığınız sostan üzerlerine gezdirin iyice soğuduktan sonra kapaklarını kapatın.


Kavanozları süslemek için gramafon kağıdı kullandım önce kavanozların etafını saracak büyüklükte kırmızı renkte kareler kestim.
bağlamak içinde uzun şeritler keserek orta kısımlarını döndürerek kın-vırdım uçlarını açık bıraktım.
Kavanozları kare parçaların ortasına koydum ve yukarı doğru topladım şerit halindeki yeşil kağıtlarlada ağız kısmını bağladım 






2 yorum: