27 Mart 2014 Perşembe

Kuru patlıcan ve kuru biber dolması



Selamun Aleyküm
Hani insanın hayatında çok kısa zamanda çok büyük yere sahip olan insanlar vardır,öz kardeşinmiş gibi seversin madden olmasada manen yanında hissedersin ve dualarından eksik etmezsin işte öyle bir dostum dostlarım var benim Elhamdülillah.
Bu kurutmalık biber patlıcan ve daha bir çok şeyi bana işte böylesi can bir dostum sevgili arkadaşım Sevim taaaaa Diyarbakırdan gönderdi,aslında her sene kendi elleriyle emeğiyle yapıp gönderiyor sağolsun çok ama çok mutlu olmama rağmen mahcup'ta oluyorum benim için bunca zahmete girmesine üzülüyorum.
Sadece 1 aylık bir tanışma ve beraberlik süremiz olmasına ramen kardeş kadar sevdik birbirimizi gönüller bir olunca aradaki mesafelerin çokta önemi kalmıyor.
Daha önceki yaptığım kuru patlıcanlı börek'teki patlıcanlar ve  kuru domatesli kuru biber kavurması'ndaki kuru domatesler de arkadaşımdan.
Buradan arkadaşıma tekrar tekrar teşekkür ediyor ve sevgilerimi gönderiyorum.


Malzemeler


  • 2 tane kuru soğan 
  • Yarım demet maydanoz
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı sıvı yağ (arzuya göre daha az yada çok koyulabilir)
  • Arzuya göre baharat (ben kekik,karabiber,pul biber ve kimyon kullanıyorum)
  • İstenen miktarda kuzu yada dana eti
  • Limon suyu yada sumak suyu 




Patlıcan ve biberin hazırlanışı:


  • Öncelikle biber ve patlıcanınızı yıkayın (kurutulma esnasında tozlanabiliyor) ve üzerlerini geçecek kadar su ilave ederek yumuşayana kadar kaynatın
  • Kaynattığınız biber ve patlıcanı süzün ve soğumaya bırakın 



İçinin hazırlanması

  • Küçük küçük doğranmış,soğan,maydanoz ve etinizi uygun bir kabın içerisine alın,sarımsağı ezin ve ilave edin,ardından salça,yağ ve baharatları da ,ilave ederek iyice karıştırın
  • Pirincinizi yıkayın ve karışıma ilave ederek tekrar karıştırın.

  • Dolmalık biber ve patlıcanları teker teker ağız kısımları boş kalacak şekilde doldurun yani tam doldurmayın pişirdiğinizde taşmasın diye
  • Doldurduğunuz dolmaların ağız kısmını elinizle kapatarak tencereye dizin 
  • Üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin.
  • Eğer sumak suyu kullanacak sanın onuda ilave edin
  • Tencerenizi ocağa koyun kaynamaya başlayınca altını kısın üzerinde suyu kalmayana kadar pişirin.





9 yorum:

  1. Bayilirim..Bol sarmisaklı,ekşili.Ben kabak kurudunuda cok seviyorum.

    YanıtlayınSil
  2. NURSEN AKSOY
    Evet oda gerçekten çok güzel oluyor

    YanıtlayınSil
  3. Bu hayatta en sevdiğin yemek ne diye sorsalar tartışmasız bir numaramdır bu.Koskoca bir tencereyi tek başıma silip süpürüp üstüne de daha yokmuki acaba diyebilirim :) Ellerine sağlık Bal Tatlıcığımm. Afiyet olsun.

    YanıtlayınSil
  4. Tuğçem Taşcı
    Çok teşekkür ederim
    Bende aynen öyle öye seviyorum tüm sarma dolma çeşitlerini

    YanıtlayınSil
  5. ellerine sağlık...harika görünüyor...olsa da yesem :)

    YanıtlayınSil
  6. ne mutlu size iyi bir arkadaşlık kurabilmişsiniz çok kısa bir sürede. ellerinize sağlık. hiç yapmadım ama çok severim.

    YanıtlayınSil
  7. Derdin Derdimdir
    Çok teşekkür ederim

    YanıtlayınSil
  8. öce
    Gerçektende ne mutlu bana Allah herkese nasip etsin böylesi gerçek candan ve smimi arkadaşlar.

    YanıtlayınSil
  9. Ve aleykümselam Allah muhabbetinizi arttırsın ne kadar güzel olmuş ellerine sağlık :))

    YanıtlayınSil