12 Mart 2010 Cuma

sizde neden telefonda "alo" deriz merak etmişmiydiniz?

arkadaşlar belki çok gereksiz bir bilgi ama ben çocukken çok merak etmişimdir alo nedemektir diye aloyla telefon arasında bir bağlantı kurmaya çalışmışımdır ama hiç aklıma yatan bir cevap bulamamışımdır.
Bilnler zaten biliyordur ben bilmeyip benim gibi bir zamanlar epeyi kafa yoranlar için paylaşmak istedim


Telefonda hemen hemen hergün kimbilir kaç kez kullandığımız "Alo" sözcüğü, gerçekte bir sevgilinin kısaltılmış adıdır. Sevgilinin tam adı Allessandra Lolita Oswaldo'dur.

Bu sevimli genç kız, telefonu icat eden, A.Graham Bell'in sevgilisiydi. Graham Bell telefonu icat edince ilk hattı sevgilisinin evine çekmişti. Atölyesinde telefon çalınca arayanın Allessandra Lolita Oswaldo'dan başkası olamayacağını bildiğinden Graham Bell, telefonu açar açmaz "Allessandra Lolita Oswaldo" diyordu. Bell, zamanla sevgilisine, adını kısaltarak hitap etmeye başladı ve telefonu her açışında onu "Ale Lolos" diye karşıladı.
Çalışmaları uzadıkça Graham Bell, sevgilisinin adını daha da kısalttı ve öne iki heceli bir ad buldu. Bu kısa ad "Alo" idi. Allessandra Lolita Oswaldo, geliştirip, tüm kente yaymaya çalıştığı telefondan başka birşey düşünmeyen sevgilisinin bitmek tükenmek bilmeyen deneylerinden rahatsız olmaya başlayınca Graham Bell'i telefonuyla başbaşa bırakıp onu terketti.
Yaşlı Bell, sevgilisinin birgün onu arayacağı umuduyla telefonun başından ayrılmadı. Kentte çekilen telefon hatlarının sayısı da giderek artmaya başlamıştı. Graham Bell'i artık başka kişiler de arıyordu. Fakat o, telefonun her çalışında kendisini sevgilisinin aradığını sanarak telefonunu "Alo" diyerek açıyor ve artık herkes "Alo" diyordu. O günlerde hemen herkes telefonu açtıklarında Alexander Graham Bell'in anısına saygı olarak "Alo" demeye başladı.
Bugün tümümüzün kullandığı "Alo" sözcüğü işte o günlerden günümüze uzanmaktadı

(alıntı)

13 yorum:

  1. hehhee hic aklima gelmezdi hic de düsünmemistim ne güzel yaaaa aydinlatin bizi ;)) artik bunu baskalarinida anlatirim ;) ben yaaa diye cikyiorum ne kadar kiber demi ;))
    Öptüm

    YanıtlaSil
  2. aslında bır ara merak etmıstım ama arastırma zahmetınde bulunmamıstım..cok ıyı yaa.
    sagolasın..

    YanıtlaSil
  3. canım sayende alonun da anlamını öğrenmiş olduk.çok tşk.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  4. hıç düşünmemiştim anlamını genelde bız ne yaptığını merak ettiğim için aramıştım dediğimiz için.ama yıne öğrendık aydınlandık .

    YanıtlaSil
  5. süpersin canım ya:))bilmiyordum öğrendim ,her zaman bu blog dünyasına girdiğimi öğünerek söylüyorum:)) bu kadar arkadaşlarımın her birinden bir bilgi dağarcığım müthiş gelişiyor:))
    çok teşekkürler canım paylaşımına.mutlu hafta sonları diliyorum.

    YanıtlaSil
  6. Daha önce bu hikayeyi dinlemiştim,alo kelimesini pek kullanmam onun yerine efendim demeyi tercih ediyorum.

    YanıtlaSil
  7. gülşah
    başkalarına anlar tabi bende başkasından öürendim:))
    sende öpüldün canım

    nohut oda
    herhalde herkesin aklından geçmiştir sende sağol

    fatma
    rica ederim

    semra
    evet arkadaşım bu seninla bana has:))

    inci yemek
    evet bende seninle hem fikirim,bende blog dünyasında çok ama çok şey öğrendim
    sanada mutlu bir hafta sonu diliyorum

    hayat cemresi
    bende duyduğumda birdaha alo dememeyi düşünmüştüm genelde efendim desemde arada aloda dediğim oluyo özelliklede karşı taraftan ses gelmediğinde

    esma
    merakını giderebildiysem ne mutlu bana

    YanıtlaSil
  8. vay be ben aşk diye buna derim işte :D

    YanıtlaSil
  9. Evet canım bende ilk dinlediğimde çok şaşırmıştım.bende alo sözcüğünü pek sevmem.Bilginin kötüsü olmaz canım.paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  10. gerçekten çok merak ettıgım ama bır turlu araştırmadım bır bılgıydı.paylaşım için teşekkurler cnmm

    YanıtlaSil
  11. hihihihii:) bende merak ediyodum ama bu kadar derin bir araştırmaya girmemiştim adam ne güzel jest yapmış bak terketmekle ayıp etmiş bu kız:))

    YanıtlaSil
  12. Günlük hayatta hep söylediğimiz ve yaptığımız bir sürü şeyi otomatiğe bağladığımızdan olsa gerek düşünmeden yaparız bu da onlardan biri paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. Bende hep merak ederdim ve bana bu sözcük hep saçma gelirdi ben genelde telefonu açarken EFENDİM,BUYRUN gibi kelimelerle açıyorum çok hoş bir araştırma olmuş sevgiler

    YanıtlaSil