27 Haziran 2018 Çarşamba

Velibah (çerkez mutfağı)






Malzemeler;

  •  6 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker

İç için malzemeler

  • 3 adet haşlanmış patates
  • 1 kuru soğan
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • kırmızı biber , karabiber 

Yapılışı
  • Öncelikle karıştırma kabımıza unumuzu alıyoruz. Ortasını havuz gibi açıp, içerisine tuz, şeker ve mayayı ekliyoruz. Üzerine azar azar ılık su(sıcağa yakın)ekleyip kulak memesiden biraz daha yumuşak kıvamın da çok katı olmayan bir hamur elde ediyoruz.(Ben yaklaşık 2 su bardağı su ekledim)
  •  Hamurumuzu güzelce yoğurup hamuru mayalanmaya bırakıyoruz..Hamur mayalanırken iç harcını hazırlamaya başlıyoruz.

  • Soğanlar doğranır ve çok az sıvı yağ ile yakmadan sürekli karıştırarak , karamelize kıvamına getirilir.Soğanlar karamelize olduktan sonra içine püre haline getirdiğimiz patatesler konulur.
  • Arkasından sırasıyla rendelenmiş kaşar peyniri ve baharatlar eklenir ve karıştırılır hazırlanan iç harç soğumaya bırakılır

  • Mayalanan hamuru tezgaha alarak kesmek için şeklini veririz.Ben orta boy büyüklükte yapacağım için 16 parçaya böldüm.Siz daha büyük isterseniz parça sayısını azaltabilirsiniz.
  • 16 parçaya bölünen bezeler yuvarlanarak kenara alınır.Herbir beze çay tabağı boyunda açılır.İçlerine birer tarlı kaşığı patatesli harçtan koyunve  büzdürerek kapatın Ek yerleri altta olacak şekilde önce biraz elinizle açın sonrada oklavayla tavanızın büyüklüğünde ( servis tabağı kadar ) açın..
  • Ve tavada arkalı, önlü pişirin..Tüm hamur bitene kadar bu işleme devam edin.Her hamuru koyduğunuzda 1 yemek kaşığı sıvı yağ dökün tavaya.
  • Mis gibi sıcacık servis yapın, afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme